29 Mayıs 2012 Salı

Çölyak, her 100 kişiden birinin sorunu

Çölyak, her 100 kisiden birinin sorunu

Üstelik çok yaygin. Günümüzde her yüz kisiden birinin sorunu haline gelen çölyak hastaliginin nedeni, yiyeceklerin içinde bulunan gluten maddesi. Acibadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Dr. Özdal Ersoy, vücudun gluteni tolere edememesiyle ortaya çikan çölyakin, çok farkli belirtiler verdigini ve tedavi edilmediginde ölüme bile neden olabildigini belirtiyor. Sebepsiz yere siskinlik, karin agrisi, deri döküntüsü, mide bulantisi, kemik erimesi ya da gelisme geriligi. Birbirinden çok farkli olan bu belirtiler alakasiz gibi dursalar da çölyak hastaliginin habercisi olabiliyor. Bu sikayetlerden birinin bile yasaniyor olmasi mutlaka çölyak açisindan degerlendirilmeyi gerektiriyor. Çünkü hastalar çogu zaman belirtilerin hepsini bir arada yasamiyor. Tani konulamadigi için gerekli tedavi yapilmadigi takdirde ise ölüme bile neden olabiliyor. Çölyak hastaligina yol açan en önemli neden, pek çok yiyecekte bulunan gluten maddesinin vücut tarafindan tolere edilememesi. Bu durum, basit bir kan tahlili ile anlasilabiliyor. Kan tahlilinde bir takim antikorlarin pozitif çikmasi durumunda ise bir sonraki asama, endoskopi oluyor. Çölyak hastaliginin kesin tanisi endoskopi sirasinda alinan biyopsinin patolojiye gönderilmesi ile ortaya çikiyor. Patoloji sonucunda çölyak hastasi oldugu kesinlesen kisinin de tedavi için mutlaka glutensiz yasama alismasi gerekiyor. Uzmani Dr. Özdal Ersoy, 9 Mayis Dünya Çölyak Günü öncesinde hastalikla ilgili çarpici açiklamalarda bulundu. 10 yil öncesine kadar 250 kisiden birinde rastlanan çölyak hastaligi günümüzde 100 kisiden birinde görülüyor. Bu artisin en önemli sebebi ise hastaligin eskiye oranla çok daha iyi biliniyor ve doktorlar tarafindan tani koyulabiliyor olmasi. GLUTEN MIKTARININ ARTMASI ÇÖLYAK HASTALIGINI TEKILEYEBILIYOR Ersoy, hastalikla ilgili su bilgileri verdi: Genetik bir hastalik olan çölyak, her yasta ortaya çikabiliyor. Glutene karsi duyarliligi olmadigini düsünen birinde çevresel faktörlerin etkisiyle aniden çölyak ortaya çikabiliyor. Beslenme düzeni nedeniyle yogun gluten almak bu hastaligin tetiklenmesinde çok önemli bir etken. Çocuklarda tani daha kolay konuluyor. Çölyak her yasta ortaya çikabilen bir hastalik. Ancak çocukluk çaginda çölyak tanisi koymak çok daha kolay. Sebepsiz karin agrisi, alerji, inatçi kusma, deri döküntüsü, tedaviye ragmen düzelmeyen kansizlik ve gelisme geriligi gibi belirtiler çölyak hastaliginin göstergesi olabiliyor. Ancak eriskinlerde taninin koyulmasi çocuklardaki kadar kolay olmuyor. Çünkü yetiskinlerde bu belirtilerden sadece biri de görülebiliyor. Anne sütü çölyak hastaligina karsi da koruyucu. ÇÖLYAK HASTALIGININ TEK TEDAVISI: DIYET Ersoy, hastaligin tedavisiyle ilgili de, Hastalarin hayatindan glutenli ürünler çikartildiginda iki hafta içerisinde bagirsaklarda iyilesme görülmeye baslaniyor. Ancak bu durum tüm çölyak hastalarinda bu kadar hizli olamayabiliyor. Bu hastalarda iyilesme diyete ragmen 1 yila kadar uzayabiliyor. Ayrica diyetin yani sira kansizlik veya vitamin eksikligi saptanan hastalara demir ve vitamin takviyeleri de birkaç ay yapilabiliyor. Çölyak hastasi olanlarin mutlaka glutensiz ürünlerin tercih etmeleri gerekiyor. Çölyakli çocuklarin da mutlaka anneleri ve ögretmenlerinin glutensiz hayati ögrenmeleri ve bu durumu çocuga aktarmalari gerekiyor. Çölyak hastaliginin tedavisi için arastirma asamasinda olan bazi ilaçlar var. Önümüzdeki dönemde bu ilaçlarin etkinligi kanitlandigi ve kullanilmaya baslandigi takdirde tedavi çok daha kolay hale gelebilecek. Hastalar bu ilaçlari aldiklarinda glutenli ürünleri yiyebilecek. Çünkü ilaç gluteni zararsiz hale getirecek. ifadelerini kullandi.[page_end] ÇÖLYAK HASTALARI NE YIYEBILIR? Uzman Dr. Ersoy, çölyak hastalarinin yiyebilecegi besin maddelerini de söyle siraladi: Misir, misir ununda yapilmis misir ekmegi (karma unlarla da misir ekmegi satildigi unutulmamali.) Beyaz peynir Her türlü sebze ve meyve Yag, bal, reçel Pirinç pilavi Patates, Soya fasulyesi Her türlü bakliyat ve bakliyat unlari (bezelye unu gibi) Ev yogurdu (hazir yogurtlarda gluten olabilir, etiketleri iyi okunmali.) Marketlerde satilan glutensiz gidalar (sakiz, çikolata, sirke, mayonez, ketçap, dondurma, seker gibi çok tüketilen ürünlerde gluten olabilir, içerik etiketlerine dikkatlice bakilmali)
Kaynak: http://www.moralhaber.net/
Haberi Oku
Etiketler: , Moral Haber, haberler, internethaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder