11 Mayıs 2012 Cuma

Gazlý içecek tüketiyorsanýz aman dikkat!

Gazli içecek tüketiyorsaniz aman dikkat!

Ülkemizde sütün 2 kati daha fazla tüketilen gazli içeceklerin gizli susuzluga sebep oldugu bildirildi. Havalarin isinmaya baslamasiyla su ihtiyacinin arttigini hatirlatan uzmanlar, gazli içecek tüketen insanlarin agiz ve dudaklari islandigi için susuz kaldiklarini fark edemeyeceklerini belirtti. Uzmanlar, "Sekerli gazli içecekler içildiginde, sekerin sindirimi için kan mideye hücum eder. Gizli susuzluk, bas agrisi, astim, alerji, böbrek tasi, kalp hastaligi ve depresyon gibi çok sayida saglik sorununa yol açabilir." uyarisinda bulundu. Bursa Özel Bahar Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, gazli içeceklerin, sekerli sularin karbondioksit gazi ile doyurulmasi esasiyla üretilen meyveli, aromali, kola, tonik gibi içecekler oldugunu söyledi. Özsoy, bu içeceklerin sodyum disinda baska besin ögesi içermediklerini kaydetti. Dr. Özsoy, bu ürünlerin içerigini söyle tanimladi: "Bu ürünler satüre edilmis karbondioksit gazinin yani sira boya maddeleri, sodyum benzoat, sülfat tozu, kafein, alkol, sakkaroz, glikoz, fruktoz, glikoz surubu, fruktoz surubu veya invert seker surubu ve bunlarla birlikte yalniz basina tatlandiricilar, aromalar (taklit ettigi ürünün kokusunu veren kimyasallar), laktik asit, uçucu asitler ve diger katki maddelerini barindirir." "BIR SISE KALP KRIZI RISKINI YÜZDE 43 ORANINDA ARTIRIR" Ülkemizde gazli içecek tüketiminin süt tüketiminden fazla oldugunun altini çizen Özsoy, söyle devam etti: "Üstelik gazli içecek tüketiminin daha da artirilmasi için yogun bir çaba ve tesvik gösterilmektedir. Kisi basi yillik süt tüketimi 25 litre iken, Istanbul Ticaret Odasi in verilerine göre yillik 40 litre olan gazli içecek tüketiminin nüfusumuzun genç olmasindan istifade ile Avrupa ülkelerinin seviyesi olan 60 litreye çikarilmasi hedeflenmektedir. Birçok konvansiyonel üründe oldugu gibi katki maddelerinin cirit attigi bu ürünler, obezite, diyabet, dis çürümesi, kemik sorunlari, beslenme bozukluklari, koroner kalp hastaligi ve nöropsikiatrik bozukluklara yol açar. ABDde Colombia ve Miami Miller Üniversiteleri tarafindan 2 bin 564 kisi üzerinde yapilan ve 10 yil süren bir arastirmada her gün alinan tek bir sise diyet gazli içecegin kalp krizi riskini yüzde 43 oraninda artirdigi ortaya çikmistir."Gazli içecek tüketiminin süt tüketimini azalttigi uyarisinda bulunan Dr. Özsoy, bunun da kalsiyum ihtiyacinin karsilanmasini engelledigini dile getirdi. Ayrica kemiklerde kalsiyum çekilmesine neden oldugunu, böbreklerden kalsiyum atilimini artirarak uzun dönemde osteoporoza zemin hazirladigini vurguladi. Sismanliga ve hizli emilen seker nedeniyle diger uyusturucular gibi bagimliliga sebep oldugunu ifade etti. Son yillarda seker yerine çok daha ucuz olan misir surubu kullanildigina dikkat çeken Özsoy, bunun da sismanligi tetikledigini dile getirdi. "GAZLI IÇECEK TÜKETEN, SUSUZ KALDIGINI ANLAYAMAZ"Gazli içeceklerin vücutta asit bir ortam olusturdugunu, midede yanma ve agriya yol açtigini anlatan Özsoy, su bilgileri verdi: "Asit ortami tamponlamak için vücudun dislerden ve kemiklerden kalsiyum iyonlarini çekmesi ve gazli içeceklerde bulunan fosforik asit, dis çürükleri, kemik erimesi ve kemik kiriklarina yol açmaktadir. Gazli içeceklerin sebep oldugu bir diger problem ise çay, kahve ve alkol gibi idrar çikisini artirarak, vücuttan su atilmasina sebep olmalaridir. Bu içecekleri tüketenler, sonuçta dil ve dudaklari islandigi için susuz kaldiklarini anlayamazlar. Sekerli gazli içecekler içildiginde, sekerin sindirimi için kan mideye hücum eder. Gizli susuzluk, bas agrisi, astim, alerji, böbrek tasi, kalp hastaligi ve depresyon gibi çok sayida saglik sorununa yol açabilirler."Kolali içeceklerin kanser yapici etkilerine dikkat çeken Dr. Özsoy, söyle devam etti: "ABD'de bulunan tüketici haklari dernegi Kamu Yararina Bilim Merkezi (CSPI), içeceklerin rengini vermek için kullanilan karamelin kanserojen oldugunu öne sürerek, ABD Gida ve Ilaç Dairesi (FDA) e bir mektup yazip içeceklere kahverengi rengini vermeye yarayan karamelin, fareler üzerinde yapilan testler sonucunda karaciger, akciger ve tiroid kanserlerine yol açtigini bildirdi. Dernek, karameli üretmek için seker ve amonyagin karistirilmasi sonucunda 2-methylimidazole ve 4-methylimidazole adli kanserojen maddelerin açiga çiktigini belirtti. Bu maddelerin de yüksek miktarda tüketiminin kansere yol açtigi açiklandi. Iddiaya göre normalde 340 ml kola içerisinde 29 µgr bulunmasi gereken bu maddelerin orani bazi içeceklerde 138 µgr kadar tespit edildi."ENERJI IÇECEKLERINE DIKKATEnerji içeceklerinin de gazli içecekler kadar zararli oldugunu belirten Dr. Özsoy, su uyarilarda bulundu: "Bu içecekler seker yaninda koladan çok daha yüksek oranda kafein ve diger uyaricilari içerir. Enerji içecekleri baslangiçta reaksiyon hizini dolayisiyla enerjiyi artirir. Fakat zaman geçtikçe enerji içeceklerinin enerji artirici etkisi ortadan kalkar. Hatta böbrek üstü bezlerini zorladigi için enerji kaybina da yol açar. Enerji içecekleri kullanan kisilerde siddet egiliminin arttigi yönünde istatistikler de mevcuttur. Kafeinli içecekler, kafeinin diüretik (idrar çikisini artirici) etkisinden ötürü iyi bir sivi kaynagi degildir. Kafein idrar yoluyla sivi kaybini artirmaktadir. Kafein alimi arttikça, sivi atim miktari da artmaktadir. Çay, kahve ve gazli içecekler diüretik etkiler gösterdiklerinden suyun yerini tutamazlar. Ayni zamanda içerdikleri tanenler, vücutta demir mineralini baglayarak demir eksikligi anemisine (kansizliga) yol açmaktadir."        Dr. Özsoy, gazli ve enerji içeceklerine alternatif olarak soda ve maden sularinin tüketilmesini tavsiye etti.
Kaynak: http://www.moralhaber.net/
Haberi Oku
Etiketler: , internethaber, Yasam Haberleri, Türkiye Haberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder