Turuncu bayrak kayisi bahçelerini uluslararasi standartlari kavusturacak

Dünya kuru kayisi üretiminin yüzde 80'ini karsilayan Malatyada, Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran'in girisimleriyle Kayisi Uygunluk Belgelendirme Kurumu (KAK) olusturuldu. Türkiye'de bir ilke imza atarak, ilk kez bir meyve için Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)'ndan onay alan kurum uluslararasi alanda kabul gören ilkelere bagli kalarak öncelikle kayisi üretim kosullarina yönelik standartlar olusturmak için çalismalara basladi. Kayisi üretimine uluslararasi standardizasyonu olusturmak, üretimden pazarlama asamasina gelinceye kadar tüm asamalari takip eden 11 temel kriteri baz alarak uygunluk tespiti yapildi. Bu standartlar hem ürünü çok daha kaliteli hale getirecek hem de standartlara uygun üretim yapan üreticileri ayricalikli hale getirecek. Bu ayrimi gerçeklestirmek üzere KAK, Türk Akreditasyon Kurumu'ndan aldigi yetkiyle, 'TS 485 Kuru Kayisi ve TS 3690 Kayisi Çekirdegi' standart ve kriterlerinde, uluslararasi geçerliligi olacak sekilde ürün belgelendirme yapacak. Lezzetiyle dünyadaki en iyi kayisiyi yetistiren il olan Malatya'da, gönüllülük esasina dayanan uygulamayla, akredite olmak isteyen üreticilerin bahçelerine Turuncu Bayrak verilerek üretimin her asamasi denetlenecek. Kent üreticisine yilda yaklasik 400 milyon dolar kazandiran kayisinin, akreditasyon çalismalariyla, katma degerinin artirilarak, sehre katkisinin 700-800 milyon dolara çikarilmasi hedefleniyor. Malatya Valisi Ulvi Saran, belgelendirme sisteminin kabul görmesiyle ürünün kalitesiyle birlikte prestij ve katma deger oraninin artacagini belirtti. Malatya'da 8 milyon agaçtan yilda 400 bin ton yas, 110 bin ton kuru kayisi elde edildigini aktaran Saran, geleneksel yetistiricilik yöntemlerinde ciddi eksiklikler ve yanlis uygulamalar tespit edildigini vurguladi. Fransa'da yas kayisinin kilogram fiyatinin yaklasik 2 dolar oldugunu, bunun dünyadaki en yüksek üretici fiyati oldugunu anlatan Saran, söyle devam etti: "Türkiye'deki üretici fiyatlari ise 1 dolar civarinda olup Fransa'yi takip etmektedir. Türkiye'de üretici fiyatlari açisindan büyük bir sorun olmamasina karsin, Malatya kayisisinin kalite, tat, dayaniklilik gibi birçok alanda dünyanin en iyisi oldugu ve perakende satislarda daha yüksek fiyatlardan alici buldugu düsünüldügünde, üretici fiyatlarinin daha yüksek bir degeri hak ettigi düsünülüyor. Kayisi Uygunluk Belgelendirme Kurumu, üretim ve verimlilik sorunlarini azaltarak, ürünün pazarlamasini kolaylastiracak ve sertifikalandirma çalismasiyla, bu anlamda üretici fiyatlari için mevcut kosullarda yas kayisinin kilogrami için en az 1,5 dolarlik fiyat hedefiyle Malatya'ya ve ülkemize katma deger olusturacak." Akreditasyon kurumunun 11 temel kriteri baz alarak uygunluk tespiti yaptigini dile getiren Saran, "Kurum, bir standart getirmek için kayisinin üretim asamalarini; kayisi yetistiriciligi, kayisinin hasadi, yas kayisi, kayisinin kükürtlemesi, kayisinin kurutulmasi, kayisi çekirdeginin çikarilmasi, kayisi çekirdegi içi, kayisinin depolanmasi, kayisinin üreticiden alimi ve isletmelere satimi, kayisinin islenmesi ve kuru kayisi olmak üzere, 11 modül de toplayarak 'kayisi üretim kriterlerini' olusturmustur. Sadece meyve olarak satilmayan, ilaç sanayinden, hazir gidaya, kozmetikten savunma sanayine kadar 60a yakin kullanim alani olan kayisi, KAK akreditasyonu ile çevre ve insan sagligini esas alan ve ürünün hangi kosullarda üretildiginin belgelendigi 'Gida Izlenebilirligi' olan bir ürün olacak. Kayisida ürün ve üretim asamalarinin uluslararasi geçerliligi olacak sekilde standardizasyona baglanmasi ve belgelendirilmesi ile birlikte Malatya ekonomisinin temel dinamigi olan kayisi üreticiligi ve ticaretinde önemli mesafeler alinacaktir. seklinde konustu.
Kaynak:
http://www.moralhaber.net/Haberi OkuEtiketler: , Saglik Haberleri, Egitim Haberleri, Tayyip Erdogan Haberleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder